You are not logged in.

Ramzes

GO uni4, Andromeda, Capella

• "Ramzes" started this thread
  • Send private message

1

Wednesday, January 11th 2012, 5:38pm

Nový návod pre nováčikov

Quoted

Niekde v diskusii som zaznamenal, že by ste uvítali nový návod pre nováčikov.
Videl som tu pár slušných nápadov v ktorejsi téme, preto mi napadlo že by sme návod vypracovali interaktívnou formou, tzn. Vy by ste pridali svoje návrhy, ako by mal návod vyzerať, a Team samozrejme za pomoci iných hráčov by návod upravovali pripomienkami, väčšími či menšími zmenami. Takto by sme sa mali dopracovať ku kvalitnejšiemu návodu, ako keby som ho vypracoval sám, prípadne niekto iný z teamu (viac hlavy, viac rozumu).
Na začiatok by sme sa mali dohodnúť, v akom rozsahu by mal návod byť, ja navrhujem ako základ niečo úplne základné, a do toho by sa postupne pridávali odkazy na podrobnejšie návody .
Takže? Čo vy na to Dámy a Páni?

Quoted

Povedz mi kedy... pomohol ti BOH... mocný si TY... stoj na svojich dvoch! :ABaD:

Máš otázky?
Skús použiť IRC chat
http://board.ogame.sk/board88-ogame-sk/b…at-na-irc-chat/

2

Wednesday, January 11th 2012, 7:29pm

Áno áno, ten nápad bol môj, len si chcem nájsť nejaký čas, nakúpiť pivo, sadnúť si k tomu a nabúchať do editora nejaké tie múdrosti.
Rozsah: no ono ideálne by bolo, aby to bolo stručné a pritom sa z toho dalo veľa vyčítať a naučiť, ale asi sa zhodneme, že niektoré veci sa stručne okomentovať nedajú. Napríklad pre inšpiráciu Doktorův průvodce po OGame v1.1 - perfektne podrobný návod, ale... Je pravdepodobné, že ak nato nováčik natrafí, tak sa v tom po dvoch minútach stratí. Tak obrovské množstvo informácií je ťažko spracovateľné. Skôr by som sa zameral na primerane veľa textu, veľa screenov, odkazy, nejaké špeciálne finty farebne zvýrazniť, alebo vložiť do spoilera alebo do quotu, samozrejme linky na simulátory a kalkulačky, a veď vlastne bude sa to vytvárať za pochodu, takže niečo sa určite vymyslí.

inak k tvojej poznámke Ramzes:
ako keby som ho vypracoval sám, prípadne niekto iný z teamu (viac hlavy, viac rozumu).
Nejde tak ani o to, kvalitný návod by si vedel spraviť aj ty, aj ja, aj MeeYoo, ide skôr o to, aby sa vyjadrilo viacero štýlov hráčov a našiel sa nejaký kompromis. Zlatá stredná cesta. Keď som s týmto nápadom prišiel a bavil sa o tom s nancym, tak ten povedal jednu super vetu:

Quoted

pomoct hracom dosiahnut klud v hre, aby mohol pokojne pokracovat a objavovat hru
spolocnymi silami urcit ten bod a napisat do toho bodu ten navod
Netreba nováčikov učiť, ako sa robia blind phalanxy, treba ich naučiť ako sa spraviť neprofitovým a nezaujímavým cieľom, ako napredovať aj bez toho, aby tu trávili 25hod denne atď. atď. Pre nás triviálne veci, pre niekoho niečo nepredstaviteľné. Naviesť ich na správnu cestu tak, aby si už sami vedeli zvoliť, akým štýlom budú hrať. Mojou prioritou bude taktiež ten spomínaný graviton, to tam chcem červeným Arialom 96 bold + lebka a prekrížené kosti :D

Zatiaľ toľko, mier celému svetu a so Sovietskym zväzom na večné časy a nikdy inak!
Say "what" again!

Ramzes

• Send private message

3

Wednesday, January 11th 2012, 7:50pm

Návody na CZ som čítal a tiež som si všimol že je toho strašne veľa. Preto mi skrsla v hlave myšlienka, že nový návod by sa mohol spraviť vo forme tzv. pavúka. Základný návod so zvýraznenými pasážami ako si navrhol, taký, ktorý by sa dal zhrnúť do 2-3minút čítania. Úplne jednoduché info. Pri každom pojme z ogame by bol v zátvorke odkaz na jeho podrobné vysvetlenie, ktorý by hráča presmeroval na podrobnejší návod o danej problematike. Takže by sme dosiahli to, že nováčik by sa naučil nejaké základy, a keď by hral a niečomu by nerozumel, jednoducho by sa cez ten návod dostal na podrobnejšie vysvetlenie problematiky. tým by sme sa vyhli kvantu informácií , ktoré by vyskočilo na nováčika hneď po otvorení návodu, a zároveň by sme zabezpečili dostatočnú podrobnosť návodu.Trochu zložitejšie som to napísal, ale neviem ako inak popísať môj nápad.

Quoted

Povedz mi kedy... pomohol ti BOH... mocný si TY... stoj na svojich dvoch! :ABaD:

Máš otázky?
Skús použiť IRC chat

4

Wednesday, January 11th 2012, 8:15pm

Ramzes, super nápad :thumbup: Toto pomôže nováčikom nájsť informácie, ktoré potrebujú bez toho, aby sa museli predrať kvantami informácií, ktoré ich v danom momentne nezaujímajú. Ten Doktorov sprievodca z Ogame.cz je príšerne dlhý... Horšie ako učebnica fyziky v maturitnom ročníku!
chce to klikačku :biggrin:
BANDIT

5

Wednesday, January 11th 2012, 8:53pm

To o čom hovorí Ramzes je dobrý nápad, nie je problém v rámci "Návodov" vytvoriť podsekciu (tu je malý príklad)

kde by sa tieto zložité informácie dali ukladať (aby v návodoch nebolo veľa informácií) a potom ako už spomínal cez tému a odkazy by sa k tomu dopracovali. Myslím že takto by to vyhovovalo aj skúsenejším hráčom ktorý sa vedia v tom pohybovať a hlavne pohybovať sa po fóre. Samozrejme že nováčik by sa k tomu dostal hneď ako sa mu načíta fórum (cez Portál) odkaz na návody, a tam by našiel čo potrebuje plus tie odkazy na podrobné návody.
"Čas je život. Nedá se vrátiť ani nahradiť. Marniť čas znamená marniť život. Ovládať svoj čas však znamená ovládať svoj život a plne ho využívať." (Alan Lakein)
Milosť mení levov na baránkov, vlkov na ovečky, príšery na ľudí a ľudí na anjelov... (Thomas Carlyle)
Ten, kto kradne naše sny, nás zabíja. (Konfucius)

"veda nie je zamestnanec, je to vášeň..." (Niels Bohr)

6

Wednesday, January 11th 2012, 9:27pm

Ano spravne, je treba na zaciatok extremne jednoduchy a efektivny navod, ako doviest novacika k bodu aby ho nefarmili, do ktoreho sa budu pridavat dalsie a dalsie linky, tak ako pisete.

Quoted

Si na hre uplne novy? Nevies co a ako? Precitaj si tychto par bodikov a drz sa ich.
Samotne moznosti hry su velmi obsiahle a tak nieje mozne vysvetlovat vsetko naraz. Je toho skutocne vela, co tato hra ponuka a preto, aby si sa postupne prepracoval ku vsetkym vymozenostiam, drz sa tychto zakladnych bodikov.

1. Prejdi tutorial hry az po misiu 8, aby si vedel, co sa ako stavia

2. Zrejme budes mat uz k dispozicii nejake lodky, tak sa ich nauc posielat na nejaku misiu. Je dost pravdepodobne, ze Ta touto cestou budu napadat skuseni hraci, no nenechaj sa odradit pretoze nasledujuci bod Ta
pred nimi ochrani.

3. Ked prides k 9. bodu v tutoriali (kolonizacia)
Poziadaj nejakeho skuseneho hraca (popytaj sa ludi na “chate”" hromadnym mailom" alebo cimkolvek inym co nam zatial nefunguje), aby Ti pomohol vypocitat kam umiestnit prvu koloniu, aby si sa mohol chranit pred utokmi tym, ze ked tu nebudes, budes mat svoje suroviny a lodky na misii "rozmiestnenie". Ta
misia musi byt taka dlha, ako dlho nebudes na hre. Je 21:00 vecer a vies, ze na hru prides najblizsie o 7:00 rano. Vezmes teda vsetky lodky nalozis do nich suroviny tak, aby Ti na planete ostali nejake smeti, priklad
2056 kovu, 2176 krystalu a 2103 deuteria a posles ich na misiu rozmiestnenie tak, aby to rozmiestnenie pristalo na kolonii aspon 15 minut po tom, ako sa vratis do hry, cize 7:15 rano. Po tom, ako lodky odosles na
misiu, pockas od 5 do 10 minut a znovu kliknes na prehlad kolonie i domovskej planety a mozes ist od hry prec.

To, ze svoje surovinky a lodky budes mat vo svojej nepritomnosti "vo vzduchu" sa nazyva FS, z anglickej skratky Fleet Save. Toto sa musis naucit robit vzdy, ked nebudes na hre, inak Ta budu neustale nicit a nakoniec Ta hra prestane bavit.

Toto je uplny zaklad, ktory Ti neporadi ani ako niekoho odstrelit, ani ako postavat hviezdu smrti. Toto je zaklad, ktory Ti pomoze pred najazdmi skusenych hracov a prezit velmi tvrde zaciatky hry.

Nezabudni, Bod c.3 musis dodrziavat neustale, pokial nie tak Ta budu bit.

Ked si nebudes vediet s niecim rady, popytaj sa ludi na (“chate” “hromadnym mailom” alebo cimkolvek inym, co nam zatial nefunguje)

Ak si na toto zvyknes a budes sa chciet naucit nove veci, navstevuj forum, kde je plno navodov, a rad co a ako...
http://board.ogame.sk
http://board.ogame.cz
skusme, ako zaklad vziat toto, este to okresat, uplne, ako sa len bude dat a zacat to pomaly linkovat...

Ramzes

• Send private message

7

Thursday, January 12th 2012, 12:48am

Ak sa mi podarí zajtra (vlastne už dnes) dostať zápočty ktoré plánujem, budem mať večer čas sa s tým pohrať ( teda ak to nespraví dakto iný), už to mám trošku v hlave utrasené, Okresávať by som to neokresával,len dačo pozmenil, napr. IRC chat + tam podávať sekcie, kde by sa linkovalo :)

Quoted

Máš otázky?
Skús použiť IRC chat

8

Thursday, January 12th 2012, 9:42am

Ja by som tiež nič neokresával, práveže by som tam toho ešte dosť pridal. Nancy tvoj návod by fungoval odhadujem prvé tri týždne hrania (okrem FSka, to si vysvetlil tak, že by to pochopil aj môj 3-ročný synovec), takže tam toho treba ešte dosť doplniť. Spracujem nejaký návrh a hodím ho tu.
Say "what" again!

9

Thursday, January 12th 2012, 10:05am

Dajte sem čo si myslíte, že by tam malo byť, a už to nie je problém skombinovať, a postupom času dopĺňať o linky na podrobnejší popis....
"Čas je život. Nedá se vrátiť ani nahradiť. Marniť čas znamená marniť život. Ovládať svoj čas však znamená ovládať svoj život a plne ho využívať." (Alan Lakein)
Milosť mení levov na baránkov, vlkov na ovečky, príšery na ľudí a ľudí na anjelov... (Thomas Carlyle)

10

Thursday, January 12th 2012, 12:52pm

navod

..navodu je vsude hafo, hodne zalezi jak to chcete uskutecnit, pac rikat novackovi klikej to a to(treba aby klikal lode) je dvojsecna zbran! dobrej pocin by byl jakysi pruvodce, aby novacek vedel co ktera budova a ktera lod or vysku je, k cemu je tohle a tamto a td..
..ja kdyz zacinal, tak pro me byl zaklad forum na cz a orgu.. google prekladac funguje super, takze je jedno zda patram po ceskem foru, nemeckem, nebo zavitam k frantikum.
..frantici jsou co se ogame tyce znacne specificka komunita, ale pouzivam dlouha leta jejich kalkulator a pred zavedenim astro jsem jel icka podle jejich navodu, byl to navod krok za krokem od sameho zacatku ves az po to jak se stat TOP hracem. Bylo tam krasne popsano jakej dul kdy na jekej levl. tenkrat jsem se dostal do TOP uni 8 tusim a pouzivam to do tedka (zacne ves, pockam par dni abych nebyl na zacatku gala mezi temama nedockavejmam lamama, naklikam 4kov, priskusnou elektrarnu. pak sklo na 3 deu 2 pak dorovnat na 5kov 5sklo 5deu a jedu jen veci potrebmne na MT, pak nic jineho nez MT, zadnej dul a zbytecnosti, jen MT a pak... ... ... ... proste snadnej navod pro to neklikat blbosti, ale jen potrebne veci..
..pro novacka je dulezite vedet jak se to hraje, proc na nej nekdo utoci, jak se branit a td.. je potreba rozdelit hrace podle druhu(miner, letkar, farmar a tak dale)
..pro cloveka co chce hrat ogame jednou za 3 dny je dulezite vedet co ma klikat a co ne(takze nejake rozdeleni z hediska casove narocnosti) aby takovej hrac pak neklikal letku ktera mu je k nicemu kdyz je furt off
..uzitecne je take ukazat novacku tezbu dolu na urcitel LVL aby vydel, ze kov na LVL30 dava xxx lvl30skla dava yyy a 30deu tolika a tolika.. pak si novacek snadno spocte, zda ma cas na letku, or pojede doliky + letku, nebo bude cistokrevnej miner..
..co tim vsim chci rici je, ze nestaci sepsat hola fakta, a rici todle je tak a todle takhle.. zalezi na pojeti hry, na moznostech a schopnostech hrace.. osobne znam hafo hracu co se dokazalo z uplneho magalamaka vypracovat do TOP at uz na CZ, ORG, US, DE ci jinych uni.. ale to co je pro jednoho nejlepci, nemusi druhemu vyhovovat, a to ze nekdo se touto cestou dostal na vrcho neznamena ze nekdo jiny to neda jinym zpusobem.. ..take plati to, ze na zacatek je dobre klikat neco, pak se preorijentovat na tamto a nakonec stejne vsichni zjisti, ze nejlepci je od kazdeho neco :cool:

..PS: srry jsem totalne vypalenej, takze slovosed a td mi nejde :rolleyes:
- Points in mines: 76.042 ( 35.3 % )
- Points in other structures: 5.804 ( 2.6 % )
- Points in defense: 1.645 ( 0.7 % )
- Points in technology: 17.105 ( 7.9 %)
- Points in fleet: 114.608 ( 53.2 %)
Totalpoints: 215.204

11

Thursday, January 12th 2012, 6:45pm

Obrazkovy navod :) co mozno najmenej slov. Dnesny ludia su tupi, mna nevynimajuc (a bez urazky). Mozeme ich iba primat k ucenie (zabavnou formou), alebo od nich chciet iba to nutne co je 1.vediet ako hrat -a- 2. HRAT.
Ako som navrhoval tri zakladne navody (ostatok vyhodit, resp., vytriedit do stromovej struktury (pavuka ?). Pre novacika, pokracileho a pre profesionalov.
Minimum pre novacika **** o nieco viac pre pokrocileho + odkazy na WIKI kde uz takmer vsetko je *** a pre pokrocileho iba verejne nezname vychytavky, ktorymi castuju veterani mladsich hracov...

Toto zobrat ako predlohu a nech sa zostrucni na uplne minimum. Nejde plagiatorstvo, ak sa uvedie, ze vychadzame z tohto navodu - ktory je vytvoreny pre celu ogame komunitu.

This post has been edited 1 times, last edit by "LordEdward" (Jan 12th 2012, 6:48pm)

Ramzes

• Send private message

12

Friday, January 13th 2012, 12:27pm

Dobrý link Edward, s tým sa bude dať pracovať, už len si nájsť čas :) Možno dnes večer to začnem pomaličky upravovať, ak ma nik nevytiahne von.
O tejto stránke som ani nevedel, skúsenosti a vedomosti som čerpal z SK a CZ fóra, od kamošov z alli alebo na skype formou :

Quoted

Tohle nevíš? Ty jseš noob... je to takhle bla bla bla bla bla :rofl:

Ten o kom je reč už vie :wink:

Quoted

Máš otázky?
Skús použiť IRC chat

13

Friday, January 13th 2012, 3:19pm

No, tak idem skúsiť niečo zbúchať dokopy...

1. Prvé zoznámenie s hrou

Po tom, ako sa registruješ do hry, tak sa automaticky dostaneš na stránku s tutoriálom, ktorý má 10 krokov. Prvé tri kroky ťa prevedú základnými budovami v hre, predovšetkým ťažobnými komplexmi. Ak postavíš požadované úrovne, dostaneš bonusové suroviny, ktoré na začiatku určite trochu pomôžu. Určite sa ale nezastavuj na tom, čo požaduje tutoriál, dobré ťažobné komplexy sú základom každého účtu. Nikdy nebuď spokojný s tým, akú máš ťažbu, vždy sa dá vylepšiť. Nezabúdaj na to, že komplexy ti ťažia neustále, či si v škole alebo v práci, alebo práve spíš alebo si na pive s kamarátmi. Čím lepšia ťažba, tým viacej surovín získavaš bez toho, aby si sa musel namáhať kradnutím surovín iným hráčom. Tohto pravidla sa treba držať počas celého hrania. Veľa hráčov to napriek tomu nerobí, a potom sa stáva, že im zostrelia letku a trvá im veľmi dlho, pokiaľ ju obnovia, práve kvôli tomu, že nemajú dobrú ťažbu.
Dôležitá vec pri stavaní ťažobných komplexov je, aby si mal stále dosť potrebnej energie, inak ti ťažba nepôjde na plný výkon a prichádzaš o suroviny. Preto treba popri stavaní komplexov priebežne stavať aj elektrárne, prípadne solárne satelity. To, či máš dostatok potrebnej energie zistíš jednoducho - číslo zobrazujúce energiu nesmie byť červené:

2. Došli mi suroviny, čo mám robiť?

Je pravdepodobné, že na začiatku hry sa ti suroviny veľmi rýchlo minú a budeš musieť dlho čakať, pokiaľ sa ti naťažia ďalšie. Preto môžeš poprosiť zopár silnejších hráčov, aby ti pomohli a poslali zopár surovín na začiatok. Neotravuj s tým ale veľa hráčov, pretože sa ti môže stať, že ti suroviny pošlú viacerí, tebe sa zaplnia sklady a nebudeš to stíhať minúť a staneš sa obeťou niekoho, kto ťa o suroviny okradne.
Nie je dobré ale spoliehať sa na pomoc ostatných, keďže je jednoduchý spôsob. ako prísť k surovinám aj sám. K tomuto ti pomôže tutoriál, konkrétne krok 4 a 7. Jednoduchšie je splniť krok č.4 a postaviť malý transportér, s ktorým môžeš okradnúť iných hráčov. Bez špionážnej sondy, s pomocou ktorej môžeš zistiť, čo presne má na planéte hráč, sú ale takéto útoky "naslepo" nebezpečné a ľahko sa môže stať, že prídeš o svoj prvý ťažko postavený transportér. Sú preto dva spôsoby, ako sa toho vyvarovať:

a) Nájdi si hráča, ktorý má veľmi málo bodov, napríklad len 4 alebo 5. U toho je pravdepodobné, že ešte nebude mať na planéte žiadnu obranu, s ktorou by ťa mohol zničiť. Najlepšie je, ak toho hráča vidíš v prehľade galaxie ako neaktívneho, to zistíš tak, že jeho nick je napísaný sivou farbou a pri jeho mene je v zátvorke (i) čo znamená že počas posledných 7 dní sa neprihlásil. Toto ale neplatí, pokiaľ si sa registroval na novovytvorený vesmír, vtedy sa prví neaktívni hráči objavia až po týždni. Dovtedy je dosť pravdepodobné aj to, že na teba budú lietať útoky aj na tých zopár surovín, čo máš na planéte, a preto je niekedy dobré počkať pár dní aj týždeň po spustení nového vesmíru aby sa situácia ukľudnila.
b) Byť trpezlivý, dosiahnuť všetky potrebné požiadavky a postaviť špionážnu sondu. S ňou potom ľahko uvidíš, či sa ti oplatí alebo neoplatí útočiť na dotyčného. Pri špionáži si ale dávaj pozor na častú chybu, s ktorou sa stretávam. Hráči často útočili na planétu, aj keď v špionážnej správe videli iba lode a nevideli obranu a potom prišli o svoje lode. Ak chceš útočiť na niekoho, musíš vidieť špionážnu správu minimálne takto, inak neposielaj útok!!!

Pred útočením je najdôležitejšou vecou použitie tzv. bojového simulátora. Ukáže ti, ako by mal dopadnúť boj. Tu je link:
SpeedSim Online
Taktiež, ďalšie tipy a rady ohľadom posielania útokov nájdeš tu:
Nájazdy - "Raidy"

Quoted

Dôležitá rada:

Zatiaľ nie je nikde spomenuté, ako zistiť, či je obranca online a či teda nebude chystať proti tebe nejakú pascu, resp. by si letel zbytočne, pretože by minul všetko čo má na planéte. V špionážnej správe v riadku "Aktivity" vidíš, kedy prebehla posledná aktivita na planéte, ktorú si skenoval sondami.
Ak v správe píše, že bola aktivita v posledných 15min, znamená to, že buď obranca niečo na planéte robil, hoci len na ňu klikol, alebo ho niekto rovnako ako ty skenoval, alebo sa mu vrátli na planétu nejaké lode. Vtedy je dobré počkať 15min od tvojho posledného skenu a opäť sa len v prehľade galaxie pozrieť na jeho planétu. Ak je vedľa názvu planéty v zátvorke (15) alebo väčšie číslo, znamená to, že na planéte sa v tomto časovom úseku nič neudialo. Ak je ale vedľa názvu planéty (*), v posledných 15min sa na planéte niečo dialo. Vtedy nie je rozumné poslať útok.
3. Ako ochrániť svoju planétu pred útočením?
Ak zvládneš toto, v hre sa ti určite bude dariť a budeš rýchlo napredovať. Dôležité je jedno slovo - "Fleet Save (FS)" , v preklade ochrana letky. V skratke ide o to, že pokiaľ nie si pri počítači, svoje lode spolu so surovinami musíš niekam poslať, aby si ich nemal nechránené na počítači. Existuje viacero spôsobov robenia FS, skúsim ich postupne rozobrať:

a) FS aliančnou obranou - tento spôsob by som odporúčal iba v úplných začiatkoch hry, v časoch, kedy ešte nemáš kolonizovanú žiadnu planétu a nemáš ani recyklátor. Poprosíš nejakého hráča, či si ho môžeš pridať do zoznamu priateľov (čím zároveň splníš požiadavku pre tutoriál), potom v prehľade galaxie nájdeš jeho planétu, myškou na ňu ukážeš a zvolíš misiu Aliančná obrana, vyberieš všetky svoje lode, naložíš suroviny (je dobré nechať na planéte niečo, ale len máličko, veľmi skúsení hráči totiž vedia vypočítať, v akom čase si spravil FS a potom pomocou kalkulátorov zistia, kedy presne sa ti lode vrátia), nastavíš Čas podpory na 0 hodín a odošleš lode. Po vykonaní tohto je dobré ostať ešte na hre prihlásený aspoň niekoľko minút, zase je to kvôli tomu, aby si súperom sťažil vypočítanie tvojho prípadného návratu.

Quoted

Veľmi dôležitá vec!
Vždy nastav rýchlosť tvojho FS tak, aby sa lode vrátili, keď už budeš určite prihlásený v hre! Toto platí pri všetkých spôsoboch posielania FS!
b) FS zberom - nie práve bezpečný typ FS, hlavne nie vo vesmíre, ktorý už beží dlhší čas a kde už hráči majú mesiace spolu s Parabolickými teleskopmi (Falanga), pomocou ktorých sa dajú vidieť všetky lode, ktoré sa vracajú na planétu. Takto vyzerá správa z falangy:
V tejto správe teda vidno, kedy presne sa lode vrátia na planétu a preto nie je problém pre nepriateľa načasovať svoj útok napríklad 3 sekundy po návrate tvojich lodí, čo znamená, že nemáš šancu na útek. Preto tu je bezpečnejší spôsob robenia FS.

c) FS rozmiestnením - najbezpečnejší spôsob robenia FS, pokiaľ nemáš mesiac. Je potrebné mať kolonizovanú aspoň jednu planétu, podrobnejšie v ďalšej časti.
Pri tomto spôsobe FS pošleš svoju letku z jednej planéty na druhú s tým, že po dosiahnutí cieľovej planéty tam lode spolu s naloženými surovinami ostanú. V čom je ale toto FS bezpečnejšie ako ostatné? Ak ho predsa len niekto zbadá cez falangu a rozhodne sa zničiť ti lode, máš možnosť rozmiestnenie odvolať. Čo je dôležité, odvolané rozmiestnenie na falange nevidno!

Pri tomto potrebujem spomenúť jednu vec, a to, že niekedy je ťažké nastaviť rýchlosť rozmiestnenia tak, aby sa doletelo v čase kedy už budeš doma. Nato sa treba pripraviť a ešte pred kolonizáciou prvej planéty sa pohrať s kalkulátorom, aby si zistil, kam tú planétu umiestniť. Ja používam tento kalkulátor:
Flight Time Calculator

Ako ho teda používať? Skúsim príklad: Vieš, že chodievaš spať o 22:30 večer a zo školy sa vraciaš o 14:00. Takže je fajn, aby ti rozmiestnenie sadlo o 14:30. To znamená, že potrebuješ spraviť FS na 16 hodín.
Tvoja domovská planéta je na súradniciach 1:49:8. Tieto súradnice vložíš do riadka Start. Ďalej je potrebné vložiť do kalkulátora tvoje výskumy pohonov, napríklad 6/4/0. Môžeš postupne vložiť všetky lode, ktoré máš, ale stačí len tú najpomalšiu ktorú máš, ostatné lode sa jej prispôsobia. Zvyčajne je to recyklátor. Skúšaš postupne meniť cieľové súradnice (Destination) a taktiež sa hráš s percentami rýchlosti. Zistil som, že na súradnice 1:57:x to trvá rýchlosťou 20%
15:59:14, čo vyzerá byť ako vhodný čas. Samozrejme možností je viac, toto bol len jeden príklad.

Iné spôsoby robenia FS z planéty by som neodporúčal, sú nie veľmi bezpečné. Obzvlášť nebezpečné je FS expedíciou. Prinajhoršom sa môže stať, že pri nej narazíte na čiernu dieru a prídete o celú letku, alebo expedícia zablúdi a čas návratu sa značne predĺži. Bohužiaľ napriek tomu často vidím ako hráči posielajú celé letky na expedíciu.

Quoted

Zhrnutie
Čo najrýchlejšie sa snažiť kolonizovať prvú kolóniu, robiť FS rozmiestnením, byť online pri dosade FS!
Dodatok:
Predsa len mi nedá, musím spomenúť jednu vec. Je dôležité, aby si na planéte staval aj obranu. Na fóre sa často dočítaš, že obrana sú zbytočne vyhodené suroviny, ale to je blbosť. Ak totiž máš veľké doly, potrebuješ dosť satelitov, aby si to zvládol s energiou. Bez obrany by ale tieto satelity boli ľahkým zdrojom cenného kryštálu. Samozrejme nie je nutné na planéte stavať obrovské obrany, tzv. korytnačky, ale malá obrana ktorá ochráni tvoje satelity a taktiež nočnú produkciu z baní, je potrebná vec. Dôležitým pravidlom je kombinovať obranné jednotky, nestavať iba jeden druh.

A zase ma napadla jedna dôležitá vec:

Quoted

Čo robiť, ak na mňa letí útok?
Častá situácia, niekto sa rozhodne, že vám vykradne planétu.
Pravidlo č. 1: Ukľudnite sa, nepanikárte.
- odkliknite sa preč z planéty, kam vám letí útočník.
- ak zostáva do dopadu útoku dosť času, napríklad hodina, skúste napísať silným hráčom, ktorí majú planétu vo vašej blízkosti, či by vám neposkytli aliančnú obranu. Snažte sa svoju požiadavku naformulovať čo najpresnejšie, veľmi ma hnevá, keď niekto požiada o obranu štýlom: "rychlo rychlo pomoz mi leti na mna utok!!!! ". Odkiaľ mám ale ja vedieť, kam letí útok, kedy dopadne, kto letí? Píšte to teda asi takto: "Ahoj mohol by si mi pomôcť? Letí na mňa útok, hráč Chuck Norris z planéty 1:234:5, letí na moju planétu 1:222:8, poslal 100.000 hviezd smrti a útok dopadne o 23:59:59". V takomto prípade vám človek môže poskytnúť obranu veľmi rýchlo a je možné, že sa podarí zničiť útočníka.
- ak už neostáva veľa času, skúste najprv napísať útočníkovi, že ste online a všetko z planéty miniete alebo pošlete preč. SLUŠNE!!! Žiadne nadávky, vyhrážanie, vyhlásenia že jeho mama je ***** a podobne, to útočníka ešte viac nazlostí.
- ak útočník ani po tomto neodvolá, podľa možností buď všetko pošlite preč, alebo suroviny z planéty utraťte.

4. Čas rozšíriť impérium

Po chvíľi hrania už zistíš, že jedna planéta ti nestačí a je potrebné kolonizovať si ďalšie, kvôli ťažbe z viacerých planét, viacej cieľov, už spomínané FS rozmiestnením atď. Na to potrebuješ vyskúmať astrofyziku a taktiež postaviť kolonizačnú loď. Keď sa ti to podarí, snaž sa kolonizovať si novú kolóniu podľa vyššie spomenutého návodu. Avšak nie je planéta ako planéta. Je veľmi dôležité kolonizovať iba planéty s dostatočným počtom polí (väčšina hráčov uvádza 200 ako minimum, podľa môjho názoru stačí aj 190). Najlepšie je kolonizovať planéty v strede slnečnej sústavy, teda pozície 6-9. Tieto planéty majú väčšinou dostatok polí a vyrovnanú ťažbu deutéria a produkciu solárnych satelitov. Tieto veci totiž závisia od teploty planéty - čím je planéta "bližšie k Slnku" teda bližšie k pozícii 1 v slnečnej sústave, tým je teplejšia, satelity produkujú viacej energie a ťaží sa menej deutéria, naopak planéty vzdialené od pozície 1 majú postupne nižšiu produkciu energie zo satelitov a vyššiu produkciu deutéria.
Často sa stretávam s tým, že hráči kolonizujú pozície 1-3, resp. 13-15. Nie je to dobrý nápad, tieto planéty majú veľmi málo polí a rýchlo sa zaplnia, čo ich robí neziskovými, keďže na normálnej planéte by sa dali postaviť oveľa väčšie doly.
Pri výbere planéty môže byť veľmi nápomocný tento link:
Kolonizácia

a taktiež tento obrázok:

Ďalšia otázka, ktorú by si si mohol položiť je, ako treba rozmiestňovať planéty. Neexistuje správna odpoveď, totižto každý hrá iným štýlom. Hráči, ktorí sa zameriavajú na vylepšovanie ťažby (tzv. baníci alebo mineri), si planéty väčšinou dávajú blízko k sebe, aby mohli rýchlo pozvážať suroviny, naopak hráči, ktorí sa zameriavajú na odchytávanie letiek (tzv. fleeteri) si planéty dávajú ďaleko od seba, často aj do viacerých galaxií, aby tým rozšírili množstvo cieľov, na ktoré sa môžu zamerať.

==========================================================================================================================
Týmto by som nateraz aj skončil, už som aj vyhladol, takže sa idem najesť, samozrejme očakávam veľa konštruktívnej kritiky, čo nechať, čo zmeniť, čo doplniť (hlavne to, lebo samozrejme takto by som návod neukončil, ešte tam nie je veľa dôležitých vecí).
A ospravedlňujem sa, toto má ďaleko od stručného návodu...
Say "what" again!

14

Friday, January 13th 2012, 4:42pm

..teeeda, ty jsi si s tim dal docela praci.. ale co se tyce prehlednosti a td je to bydne.. clovek co nevi oc jde se v tom strati
- Points in mines: 76.042 ( 35.3 % )
- Points in other structures: 5.804 ( 2.6 % )
- Points in defense: 1.645 ( 0.7 % )
- Points in technology: 17.105 ( 7.9 %)
- Points in fleet: 114.608 ( 53.2 %)
Totalpoints: 215.204

15

Friday, January 13th 2012, 4:54pm

vieem vieeem, ja som nechcel toľko textu, ale ono to išlo samo :biggrin: možno by to bolo prehľadnejšie keby sa každý nový odstavec dal ako osobitný Reply...
Say "what" again!

Ramzes

• Send private message

16

Friday, January 13th 2012, 5:44pm

Zamerajme sa hlavne na text a obrázky, odstavce, quotovanie, písmo a podobne doladíme potom.

Quoted

Máš otázky?
Skús použiť IRC chat

17

Friday, January 13th 2012, 10:02pm

Podla mojho nazoru je kazdy navod dobry. Ci uz napad nancy zacat s touto tematikou a jeho prvotnym popisom az po navod carmen ktory je fajn je dolezite si uvedomit jednu vec a to ze druha strana tj. novacik musi mat zaujem si navody aj precitat. mal som jedneho hraca ktoreho som farmil lebo stale kopec suriek na planete a to v milionoch bez brany ci letky. napisal som mu viacero navodov ako sa ma predo mnou chranit, ponukol som mu ze mu urobim mesiac, zoberiem ho do ali aby som ho nefarmil a pomohol mu v rozvoji. nic nechcel, ziadne navody ho nezaujimali len tvrdohlavo odpisoval ze on sa vypracuje sam. skoncilo to tak ze dal produkciu na nulu a prestal hrat. bol to hrac s dost vysokym skore v stovkach tisicom. pekny vecer, peter. p.s. podobny navod mam spisany a vzdy ho davam novacikom v ali.
- - -
Ogame je ako obchod. Pre radosť zo zisku.

Počet darovaných mesiacov na Capella: už nerátam

18

Friday, January 13th 2012, 10:25pm

Áno návod môže byť aj pozlátený len musí byť záujem si ho prečítať , ja som tiež vysvetľoval jednému hráčovi aby robil FS rozmiestnením a nie transportom lebo keď bude mať trochu vedšiu letku tak mu ju niekto odpáli , no dral som klávesnicu zbytočne. :rofl:
FREEDOM

19

Friday, January 13th 2012, 10:44pm

Desert, dalo by sa to ako každá samostatná odpoveď, čo by zjednodušilo (možno) ale určite by som niektoré slová pozmenil, nejaké vety nepridal, a hlavné tie doležité veci by som zvýraznil, hlavne farebne, pretože keď je to jednou farbou ukáže to inakšie (aj keď je to podčiarknuté alebo zvačšené) inakšie je to celkom fajn

ako písal Nevil ak si hráč nevyberie akým štýlom to chce hrať je to dosť blbé, preto by som asi ako prvé urobil krátky popis o štýloch hry (ktoré sa tu dajú kombinovať) a len v krátkosti popísal niečo o nich, potom by som dal nejaké linky na podrobný popis a pokračoval ďalej v návode o budovách, výskumoch a pod. veci

hráč si samozrejme vyberieš štýl a už ďalej pokračuje podľa toho, návody študuje hlavne o tom...

20

Saturday, January 14th 2012, 8:27am

Moj nazor je:
naco pisat znovu to, co uz je? Na sk a cz forach su navody, kratke i dlhe. Trebars uplne postacujuci navod od Sarah Kerrigan , ktory mne osobne pomohol a je dodnes velice postacujucim. Keby toho bolo malo tak existuje doktorov sprievodca , ktory je tiez myslim si velmi kvalitny a velmi obsiahly navod. Ako tak sledujem, aspon z mojho pohladu je tu snaha znovu vytvorit nieco obsiahle, co odradi hned po prejdeni si dlzky textu. Podla mojho nazoru treba stvorit nieco jednoduchucke, co ako napisal Desert nauci velmi rychlo a efektivne hraca stat sa nezaujimavym cielom, co ho ochrani pred vybitim z hry. Potom uz nech si hrac sam najde cestu, akou sa vyda. Ked uz bude mat klud a cas na studium rozsiahlych navodov :) Dalsia vec, ked uz bude nejaky ten navod, nestaci ho capnut na forum, pretoze na forum sa novacik dostane mozno tak za 2 mesiace hrania a to nehovorim o tom, ze nebude tusit, kde ma co hladat a co vlastne chce najst :D K takemuto navodu sa musi dostat hned, ako sa zaregistruje, no ako vravim, musi to byt jednoduchucke, kratucke, vystizne a efektivne. Potom to moze pomoct. Inak to bude zas len kopa textu ku ktoremu sa dostanu len skusenejsi hraci.